Over ons

Choi Kee is al ruim 10 jaar producent van ambachtelijke sojaproducten, deze worden volgens traditionele wijze bereidt.

Dagelijks maken we verse tofu, deze worden geleverd aan restaurants, toko’s en groothandels.

Onze ouders waren begonnen in een werkplaats in Barendrecht en nu nemen wij het stokje over in onze nieuwe bedrijfsruimte in Rotterdam-Zuid.

1978

Waar het allemaal mee begonnen is...

In 1978 kwam onze opa naar Nederland om zijn zoon, onze vader Wai Man te bezoeken, hij had het hier erg naar zijn zin en besloot hier te blijven. Opa had altijd een passie gehad om tofu te maken, dit deed hij al in China. Hij zag hier in Nederland een kans om dit samen met zijn zoon te doen. Samen hebben zij het recept gemaakt, processen bedacht maar het enige wat nog ontbrak waren klanten.

foto 1 schuin
1983

Het is niet altijd rozengeur en manenschijn

Dit heeft enige tijd geduurd.. Ondernemen is vallen en opstaan, dit waren hele moeilijke tijden en hopelijk mogen de mooie tijden nog komen. Opa is inmiddels overleden en onze vader nam de passie en liefde voor het maken van tofu over en ging dit voorzetten samen met onze moeder Yuk Yee.

1990

Roeien met de riemen die je hebt

Ondertussen werd de tofu geproduceerd in ons kleine stulpje, een 3- kamer appartement op de vierde verdieping waar wij, onze ouders en onze broer woonde. Onze vader was heel creatief en toverde onze badkamer en keuken in een kleine tofu makerij.

1992

Elke dag een uitdaging

Dagelijks was onze vader bezig om de tofu nog lekkerder te maken, hij was heel leergierig, elk blokje tofu moest perfect zijn, zocht opnieuw naar verbeteringen en bleef trouw aan de ambacht. Hij verkocht zijn producten waar de Chinese gemeenschap was, zoals de Chinatown, Chinese scholen of Chinese festivals. Hij deed zijn achterbak open en de winkel was geopend voor iedereen.

1997

Samen bereik je meer

In dit jaar werd Choi Kee Tofu een feit, deuren werden geopend van onze productieruimte in Barendrecht. Een kleine werkplaats waar onze vader zijn ambitie tot werkelijkheid kan maken. Hier kreeg hij eindelijk de ruimte voor die hij nodig had, de keuken en badkamer werd te klein en de vraag naar tofu werd groter. Naast de processen was onze vader ook bezig om het assortiment te verbreden zodat hij de klanten meer kan bieden.

1999

Crea Bea Papa

Alles in een kleine hoeveelheid maken is makkelijk in de keuken, maar hoe maak je tofu in grotere hoeveelheden? Dat was nog een hele uitdaging voor onze vader! Gelukkig was hij creatief genoeg om alles zelf passend te maken voor de kleine tofumakerij.

2001

Eindelijk maneschijn

Na jaren lang keihard werken kregen onze ouders erkenning en naamsbekendheid. Klanten waren erg tevreden over de tofu, dit ging met mond-tot-mond reclame door de hele Chinese gemeenschap.

2003

Papierwerk niet zo weggelegd voor onze vader

Onze broer hielp regelmatig mee in de productie, bezorging en de administratie. Onze vader was zo druk bezig met de productie dat hij niet omkeek naar de administratie, gelukkig hadden we onze grote broer hiervoor. Hij heeft een start gemaakt voor onze ouders, ging klanten werven en zorgde voor de factuurtjes.

2005

Een kleine toko voor verse tofu in Rotterdam-Zuid

Een idee wat realiteit is geworden. Een klein toko waar je verse tofa kan eten was het idee van onze moeder, omdat ze dit erg miste in haar vaderland Hong Kong. Onze vader zag hier een kans en opende in Afrikaanderwijk een kleine toko naast de wekelijkse markt, met de oog op de toekomst, de nieuwe Chinatown in Katendrecht.

2007

Tofu stond niet meer centraal

Na een aantal jaar werd het teveel voor onze moeder, productie, bezorgen, toko, moeder van 3 kinderen.. De toko had meer inspanning nodig dan verwacht en er kwam meer bij kijken dan alleen tofu producten, ook waren er andere Aziatische producten te koop waardoor de aandacht voor tofu niet meer centraal stond. Uiteindelijk heeft onze vader hier een punt achter gezet zodat hij zich alleen kon richten op tofu.

2008

Tijd voor de randstad

Zonder de toko werd het tijd om van strategie te veranderen en de doelgroepen te vergroten. De productie stond er, capaciteit hadden we, nu nog de klanten. De auto in, samples mee, goed verkoopgesprek, nu tijd voor nieuwe klanten!

2010

Het heeft even geduurd

Eindelijk kreeg Chinzy (oudere zus) ook interesse in het maken van tofu. Ze zag hoe zwaar onze ouders het hadden, en vond dat dit allemaal beter kon. Eenmaal afgestudeerd en enkele banen later wilde ze toch zelf ondernemen, dit zit eenmaal in het bloed! Naast het maken van de tofu, moet er ook nagedacht worden over procesverbetering, strategie en productvernieuwing.

2012

Nieuwe generatie, nieuw bloed, tijd voor de laatste partner

Eenmaal afgestudeerd werd het voor Janet (jongere zusje) ook tijd om een handje te helpen in het familiebedrijf. Meer naamsbekendheid creëren, andere doelgroepen bereiken en het toepassen van social media. Samen proberen ze dagelijks de zaak draaiend te houden, kwaliteit te behouden en iedereen te voorzien van lekkere tofu!

2015

We groeien uit ons jasje

Na een aantal jaren samenwerken, hebben we ieder onze draai gevonden. We vullen elkaar aan en ieder heeft haar eigen verantwoordelijkheid. Samen staan we sterker en halen we het beste uit elkaar. Tijd voor uitbreiding en modernisatie, op zoek naar een nieuw pand!

2018

Eindelijk iets wat bij ons past

Na een lange zoektocht, heel veel eisen verder, hebben we het gevonden!
Verhuizen, verbouwen, graven, verven, schoonmaken, inrichten... Maanden later konden we eindelijk proefdraaien.

2020

Elke dag een uitdaging

Bestellingen, orders, telefoontjes, klanten, elke ochtend een hectiek.
Elke dag zijn we blij als de bestellingen de deur uit gaan. Teamwork!
We leren veel van elkaar, blijven dagelijks communiceren en hebben een goed team opgebouwd waar we heel trots op zijn. Op naar de toekomst!

We work all the time with our customers and together we are able to create beautiful and amazing things that surely brings positive results and complete satisfaction.